Liofilizacja w przetwórstwie – trwałość i jakość produktów rolno-spożywczych
Liofilizacja – naturalna świeżość przez cały rok
Liofilizacja w przetwórstwie pozwala na zachowanie pełni smaku, wartości odżywczych i naturalnego wyglądu. Ponadto wydłuża trwałość bez użycia konserwantów.
Produkty rolno-spożywcze, takie jak:
- owoce,
- warzywa,
- zioła,
- produkty pszczele,
- nabiał,
- mięso
mogą zyskać nowe życie dzięki najlepszej metodzie suszenia!

Dlaczego warto wybrać liofilizację dla produktów rolno-spożywczych?
Sprawdź co daje Ci liofilizacja w przetwórstwie!
LIOFILIZACJA
Liofilizacja pozwala na zachowanie świeżości, smaku, koloru oraz wartości odżywczych suszonych produktów, dzięki czemu znajduje zastosowanie w wielu branżach.
Co możesz liofilizować w przetwórstwie rolno-spożywczym?
Owoce, warzywa, zioła
Liofilizuj owoce, warzywa i zioła!
Liofilizacja zachowuje smak, aromat i wartości odżywcze świeżych owoców, warzyw i ziół. Produkty te są lekkie, trwałe, łatwe w przechowywaniu i naturalne, bez konserwantów. Idealne jako zdrowa przekąska lub składnik produktów premium.
Produkty mleczne i mięso
Liofilizuj nabiał i mięso
Liofilizacja przedłuża trwałość nabiału i mięsa, zachowując ich wartości odżywcze i smakowe. Produkty te są lekkie, łatwe w przechowywaniu i przygotowaniu, co czyni je idealnymi dla osób aktywnych, podróżników oraz w sytuacjach wymagających długotrwałego przechowywania żywności.
Produkty pszczele
Liofilizuj pyłek, mleczko i apilarnil
Liofilizacja produktów pszczelich t.j. pyłek pszczeli czy mleczko pszczele zachowuje ich cenne właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Ponadto przedłuża trwałość tych produktów. Ułatwia przechowywanie oraz transport, wykorzystuje się je jako dodatki do suplementów diety czy kosmetyków.
Jak działa proces liofilizacji?
1. Szybkie zamrażanie do -40°C i obniżenie ciśnienia
Produkt jest zamrażany w bardzo niskiej temperaturze, co pozwala zachować strukturę, smak i wartości odżywcze. Następnie poprzez obniżenie ciśnienia do 50 Pa tworzy się próżnia.
2. Usuwanie wilgoci
W wyniku sublimacji zamrożona woda przechodzi bezpośrednio w parę wodną, omijając fazę ciekłą.
3. Gotowy produkt
Uzyskujesz suchy, lekki i trwały produkt. Dzięki procesowi liofilizacji możesz przechowywać go bezkosztowo i bez potrzeby stosowania konserwantów nawet do 15 lat!

Obejrzyj nasz krótki film!
Chcesz dowiedzieć się, jak liofilizacja w przetwórstwie może pomóc w redukcji marnowania żywności i zapewnieniu najwyższej jakości? Obejrzyj nasz krótki film! Zobacz, jak samodzielna liofilizacja produktów rolno-spożywczych pozwala zwiększyć zyski i efektywność.
Przekonaj się, jak nasz liofilizator działa w praktyce!
Galeria inspiracji
Dlaczego liofilizatory FrostX?

Co sądzą nasi klienci?

Odwiedź nasz blog i zapoznaj się z możliwościami liofilizacji