W 2016 roku reporter vox.com Phil Edwards przeszukał oficjalne informacje NASA pod kątem jakichkolwiek wzmianek o liofilizowanych lodach w kosmosie. Nigdzie nie znalazł dowodów na to, że faktycznie liofilizowane lody były w kosmosie. Według większości relacji misja Apollo 7 była jedyną, w której używano lodów liofilizowanych, Edwards skontaktował się z jedynym ocalałym członkiem załogi, Walterem Cunninghamem. Powiedział, że „nigdy nie miał tych rzeczy”. Według Jennifer Levasseur, dyrektor Narodowego Muzeum Lotnictwa i Kosmosu, liofilizowane lody mogły nigdy nie towarzyszyć astronautom podczas żadnej z misji. Uważała ona, że zostały opracowane i przetestowane na ziemi, ale ostatecznie zostały odrzucone do celów misji.

Jak więc lody liofilizowane stały się synonimem podróży kosmicznych? Wiele lat po misjach Apollo sklep z pamiątkami w muzeum zaczął sprzedawać lody liofilizowane jako lody astronautów i szybko skojarzono lody liofilizowane z astronautami unoszącymi się w kosmosie. Ale tylko dlatego, że Buzz Aldrin i Neil Armstrong nigdy nie mieli lodów liofilizowanych na orbicie, nie oznacza to, że nie możesz cieszyć się tą chrupiącą i pyszną przekąską. Niezależnie od tego, czy wybierzesz markę pełnotłustą, czy niskokaloryczną, kanapki z liofilizowanymi lodami oznaczają, że możesz cieszyć się tym kremowym, nostalgicznym przysmakiem bez konieczności korzystania z lodówki.

Żeby przygotować liofilizowane lodowe kanapki, najpierw schłodź liofilizator ok. 25 minut w trybie mrożenia, następnie pokrój lody w kawałki wielkości kęsa, umieść je w liofilizatorze i uruchom proces. Po zakończonym procesie od razu możesz cieszyć się smakiem liofilizowanych lodów, natomiast te, których nie zjesz od razu możesz przechować w woreczku typu “doypack” z pochłaniaczem tlenu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.